Kapalı Havalar Psikolojiyi Olumsuz Etkiliyor

Kapalı Havalarda Psikolojiyi Olumsuz Etkileyen Faktörler

SIVAS – Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, kapalı havalardaki depresyon ve kaygı bozukluklarına dikkat çekerek, bu durumun sinir ve öfke artışına neden olabileceğini belirtiyor.

Ülkemiz genelinde yaşanan kapalı ve yağışlı hava durumu, insanların psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor. Güneşli günlerde insanlar kendilerini daha enerjik ve mutlu hissederken, kapalı havalarda ise motivasyon kaybı ve isteksizlik sıkça karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor. Bu durum uzun vadede depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, kapalı havalarda yaşanan isteksizlik ve motivasyon kaybının psikolojik sorunlara sebep olabileceğinin altını çiziyor ve bu olumsuz durumu önlemek için gün ışığında yapılacak yürüyüşlerin faydalı olabileceğini vurguluyor.

“Huzursuz ve Kederli Hissediyorlar”

Kerime Begüm Özkaya, kapalı havalarda insanların genelde motivasyon kaybı yaşadıklarını ve kendilerini huzursuz, hüzünlü ve kederli hissettiklerini belirterek, “Güneşli havalarda insanlar kendilerini daha enerjik ve mutlu hissederken, kapalı havalarda ise motivasyon kaybı ve isteksizlik sıkça karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor. İnsanlar günlük aktivitelerini sıkıntıyla gerçekleştiriyor, dış dünyadan uzaklaşmak istiyorlar. Bu durum zamanla depresyon ve kaygı bozukluklarına sebep olabiliyor. İnsanlar, çeşitli psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu yüzden önerimiz, en azından günde 5-10 dakika güneş ışığında vakit geçirmek ve yürüyüş yapmak. Yürüyüş yapmak, mutluluk hormonlarının salgılanmasını artırır. Eğer kişi iş hayatında yoğunsa, kısa molalar vermesi ve fazla kafein tüketiminden kaçınması önemlidir” diye konuştu.

“Öfke ve Sinir Problemleri Yaşanabilir”

Özkaya, insanların psikolojik olarak daha iyi hissetmek için adımlar atmaları gerektiğini vurgulayarak, “Arkadaşlarla vakit geçirmek, aileyle zaman geçirmek, yeni etkinliklere katılmak veya sevilen hobilerle ilgilenmek, psikolojik olarak daha iyi hissetmek için önemlidir. Hava koşulları psikolojimizi etkileyebilir ancak kişinin kendi psikolojik durumu da büyük önem taşır. Kendimizi iyi hissetmek istiyorsak, bu durumların üstesinden gelmeliyiz. Kapalı havalarda kişiler kendilerini motivasyon kaybı ve isteksizlik hissedebilir. Öfke ve sinir problemleri yaşanabilir. Ancak bu durumun sadece hava koşullarından kaynaklandığını söylemek doğru değildir. Havadaki durumlar duygusal durumları etkileyebilir ama özellikle öfke sorununa yatkınlığı olan kişiler her durumda öfkeli hissedebilirler” dedi.

Vatandaşlar, kapalı havalarda psikolojik olarak olumsuz etkilendiklerini ve daha depresif hissettiklerini belirtiyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / YUNUS ÇİFTCİ – Sağlık

Related Posts

Doktorların hasta için isteyeceği tahlillere kısıtlama

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında doktorların hasta için isteyeceği tahliller sınırlandırıldı. Yeni uygulamaya hekimlerden tepki yağdı: “Tedaviyi geciktirir”

Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmek için öneriler

Kurban Bayramı’nda geleneksel sofra alışkanlıkları nedeniyle sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, artan et, tatlı ve hamur işi tüketiminin birçok kişide sindirim sorunlarından kilo artışına, tansiyon yükselmesinden kan şekeri dengesizliğine kadar pek çok sağlık sorununa neden olabileceğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Samsun’da görev yapan Omurga Cerrahisi Doç. Dr. Ömer Bozduman, Haziran ayının ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olduğunu hatırlatarak, aileleri çocuklarında omurga eğriliği belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti. Bozduman, erken teşhisin skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale gereksinimini büyük oranda ortadan kaldırdığını vurguladı.

Su yerine 3 litre kola içti! Yaşadıkları korkunç, günlerdir rekor kırıyor: ‘Tarlaya dönmüş’

Her gün aralıksız tam 3 litre kola içti. Kısa süre sonra dayanılmaz böbrek ağrılarıyla hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından mesanesinden çıkanlar, sosyal medyada 8,5 milyon kişi tarafından izlenerek adeta viral oldu. Gazlı içecekleri su gibi tüketen adamın yaşadıklarını paylaşan doktoru, korkunç gerçeği gözler önüne serdi.

4 ayda 15 kiloyu meyveyle verdi! ‘Dışarı çıkarken çantama mutlaka atarım’

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, gençlerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıkları için meyve tüketiminin stratejik önemde olduğunu belirtti.

Bazıları neden yaşlanmaz? Yaşını göstermeyenlerin 6 büyük sırrı

Bazıları sanki zamanı durdurmuş gibi! Ne pahalı kremler kullanıyorlar ne de estetik operasyonlara başvuruyorlar, yine de gençliklerini koruyorlar. Peki, bu nasıl mümkün? Dr. Sefanur Dalarslan Karakaya “genç kalma” halinin sırrı günlük alışkanlıklarda saklı olduğunu belirtti. İşte yaşlanmayı geciktiren ve sağlıklı, genç bir yaşam (longevity) sürdüren insanların 6 temel alışkanlığı.