İşte bazı insanların zehirlenip bazılarının zehirlenmemesinin nedeni…

Gıda Zehirlenmesi Neden Sadece Bir Kişiyi Etkiler?

Aynı masayı paylaştığınız arkadaşlarınızdan hiçbiri rahatsızlanmazken, sizin gıda zehirlenmesi geçirmeniz sizi şaşırtmış olabilir. Uzmanlara göre, aynı yemeği yiyen bir grupta sadece bir kişinin gıda zehirlenmesi yaşaması gayet normal bir durum.

Huffpost.com’un haberine göre acil servis doktoru Dr. Justin Mazur, hastaların genellikle, “Ben tek hastalanan kişi olduğuma göre gıda zehirlenmesi geçirmedim” gibi yanlış bir inanış içinde olduğunu belirtiyor. Esasında, normal bir gıda zehirlenmesinde herkesin aynı şekilde etkilenmemesi oldukça olağan bir durum.

Gıda zehirlenmesi, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateş gibi mide-bağırsak semptomlarına neden olan bir durum olarak bilinir ve genellikle virüs, bakteri veya nadiren parazit bulaşmış yiyeceklerden kaynaklanır.

Bağırsak Mikrobiyomu Farklılığı Etkisi

Peki, neden aynı şeyi yiyenlerden sadece biri hastalanır? Dr. Mazur’a göre, bu durum bireyin bağışıklık sistemi ve bağırsak mikrobiyomundaki farklılıklardan kaynaklanmaktadır.

Trilyonlarca mikroorganizmadan oluşan bağırsak mikrobiyomunun, genel sağlığınızı önemli ölçüde etkilediği bilinmektedir. Sağlıksız bir mikrobiyoma sahipseniz, enfeksiyon durumunda zorluk yaşayabilirsiniz. Sağlıklı bir mikrobiyom, bu tür durumlarla daha rahat başa çıkmanızı sağlar.

Mazur, “Mikrobiyomu yetersiz olan kişilerde gıda zehirlenmesi vakalarının daha sık görüldüğünü” belirterek mikrobiyal çeşitliliğin ve yararlı bakterilerin önemini vurguluyor. Yetersiz mikrobiyom, genellikle patojen bakteri yoğunluğunun yüksekliğiyle karakterize edilir ve bu da riski artırır.

Ayrıca, gıda zehirlenmesine yakalanma olasılığını etkileyen diğer faktörlere de dikkat etmek gerekir.

Öncesinde Yediğiniz Besinler de Etkilidir

Dr. Mazur’a göre, kişinin enfekte olmasına sebep olacak kadar çok yemek yiyip yemediği ve aynı gün içinde tükettiği besinlerin önemi büyüktür. Örneğin, aşırı alkol tüketimi sağlıklı mikrobiyomunuza zarar verebilir ve sizi savunmasız hale getirebilir.

Dr. Mazur’un önerisi basittir: Sağlıklı bir mikrobiyomu desteklemek için sağlıklı ve dengeli beslenmek gereklidir. Bu şekilde bağırsaklarınız, gıda kaynaklı bakterilere karşı daha güçlü hale gelir.

Sonuç olarak, gıda zehirlenmesinin herkes üzerinde farklı etkiler yaratabileceğini unutmamak gerekir. Sağlıklı bir mikrobiyom, riski en aza indirmek için en büyük yardımcınız olabilir.

Related Posts

Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmek için öneriler

Kurban Bayramı’nda geleneksel sofra alışkanlıkları nedeniyle sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, artan et, tatlı ve hamur işi tüketiminin birçok kişide sindirim sorunlarından kilo artışına, tansiyon yükselmesinden kan şekeri dengesizliğine kadar pek çok sağlık sorununa neden olabileceğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Samsun’da görev yapan Omurga Cerrahisi Doç. Dr. Ömer Bozduman, Haziran ayının ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olduğunu hatırlatarak, aileleri çocuklarında omurga eğriliği belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti. Bozduman, erken teşhisin skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale gereksinimini büyük oranda ortadan kaldırdığını vurguladı.

Su yerine 3 litre kola içti! Yaşadıkları korkunç, günlerdir rekor kırıyor: ‘Tarlaya dönmüş’

Her gün aralıksız tam 3 litre kola içti. Kısa süre sonra dayanılmaz böbrek ağrılarıyla hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından mesanesinden çıkanlar, sosyal medyada 8,5 milyon kişi tarafından izlenerek adeta viral oldu. Gazlı içecekleri su gibi tüketen adamın yaşadıklarını paylaşan doktoru, korkunç gerçeği gözler önüne serdi.

4 ayda 15 kiloyu meyveyle verdi! ‘Dışarı çıkarken çantama mutlaka atarım’

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, gençlerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıkları için meyve tüketiminin stratejik önemde olduğunu belirtti.

Bazıları neden yaşlanmaz? Yaşını göstermeyenlerin 6 büyük sırrı

Bazıları sanki zamanı durdurmuş gibi! Ne pahalı kremler kullanıyorlar ne de estetik operasyonlara başvuruyorlar, yine de gençliklerini koruyorlar. Peki, bu nasıl mümkün? Dr. Sefanur Dalarslan Karakaya “genç kalma” halinin sırrı günlük alışkanlıklarda saklı olduğunu belirtti. İşte yaşlanmayı geciktiren ve sağlıklı, genç bir yaşam (longevity) sürdüren insanların 6 temel alışkanlığı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.